duminică, 7 februarie 2010

Despre minunea cinematografiei actuale

(e ironic titlul)
Da. Am fost in sfarsit la Avatar. Si eu - ca restul lumii. Se stia ca nu pornesc in aceasta calatorie optimista, nu-mi placea Avatar din start si eram pregatita sa fiu oarecum dezamagita.
Da, eram inversunata impotriva mega-filmului din cauza faptului ca era asa un mare hit la Box-Office degeaba, depasind incasarile lui Titanic, care macar avea o poveste mai impresionanta. Din cauza succesului enorm, eram decisa sa nu vad filmul. Tata avea alte planuri. Asa ca am zis hai, da-o-n ma-sa.
Despre partea tehnica a situatiei evident ca numai de rau. Adica, doar a fost proiectat in Romania. E groaznic IMAX-ul minune si cum e menajat. Cine a fost stie. E de rahat. Si ecranul are cel putin 4 gauri. Ochelarii nu sunt bine potriviti, o rama cu alta adica, sunt prea departate si dau dureri de cap.
Tehnica 3D folosita in film face toata treaba. Jos palaria. In sfarsit un 3D veritabil si impresionant. Asta ar fi cam singurul motiv pentru care as accepta succesul filmului.
Povestea... aia e cu bube. Multe. Aia e de vina ca eu sunt impotriva Avatarului. Ce ma-sa e aia, tradarea rasei? Pentru a te catara in copaci si a o slavi pe Eywa sau cum o cheama pe aia spirituala? Like, wtf. Merge ideea asta pentru ca tipul capata picioare astfel. Si pe fata. Dar pe bune.
In afara de aia tot ce am retinut din film a fost "My People! My PEOPLE!!!", "I SEE YOU!" si "EYWA". Mda. ce-i dau ca plus la poveste e lipsa sexului. Mai rar un asa film, fara scene explicite de sex, desi cu o poveste de dragoste si tensiune sexuala. Scena aia in care cica ea a devenit femeia lui, n-a fost explicita, deci PG-13.
Nu pot sa zic ca nu merita banii, dar nu atati. Jumate. Si mai am si o durere de cap de la ochelarii aia nenorociti.

11 comentarii:

Suflet naiv spunea...

Eu nu l-am vazut, dar nici nu-mi propun

puisorul cufurit spunea...

District 9 e chiar bun. Baga tare.

Rozalia spunea...

Da, da, de acord.

puisorul cufurit spunea...

L-ai vazut? Pareri, pliz. :D

Rozalia spunea...

much better than avatar, that's for sure. bine, nu la efecte speciale, dar macar povestea e mult mai interesanta si captivanta. plus ca peter jackson e un geniu prin definitie. cateva unghiuri din care s-a filmat m-au cam suparat, nu sunt fana celor de genul ala, dar adauga un plus de suspans binevenit. filmul merita mult mai mult tam-tam pe seama sa.

puisorul cufurit spunea...

Tocmai modul ala de filmare mi se pare genial. Si tocmai asta mi s-a parut ca da forta filmului. Ma-ntreb ce nota le-ar fi dat Beisicli celor care au filmat. Ai vazut cum miscau camera si cum incadrau??? =))

Rozalia spunea...

sunt de acord cu tine cu ideea ca da forta filmului, bine zis.
si daca m-as gandi la ce comentarii ar face Beisicli pe seama filmului si a modului de filmare, as rade pana la sfarsitul anului. probabil.

Lu Brain ii e lene sa se logheze spunea...

bai cand am fost eu la imax ecranu era intreg si ochelarii erau super ok :))) din asta se poate trage doar concluzia ca nimic bun nu tine in romania mai mult de o luna ;)

cat despre film, u know i'm a hippie, si oi fi nihilista, but i'm kindda against war, so kindda agree with the story (care da a fost destul de previzibila)

(da actoru era bun rau:D:D)

Rozalia spunea...

da, n-am ce zice de actor :))
desi astept Clash of The Titans ca sa-l observ la adevarata lui valoare ;)

BulanGutui spunea...

parerea mea e ca filmul are un mesaj care rar il intalnesti in ziua de azi si daca l-ati vedea fara prejudecati, poate ca ar fi facut o impresie mai buna. nu e de vina filmul ca retarzii aia au facut ochelarii pentru handicapati. oricum, filmul merita toti banii, 3D sau nu. e cam prea profund pentru unii...

Rozalia spunea...

Mesajul PE care incearca filmul sa-l transmita este cat se poate de probabil unul bun; prost interpretat insa. Te asigur ca nu este prea profund pentru mine, dar judec filmul pe baza parerilor proprii - cum altfel - cum ca un astfel de mesaj scandat in mod continuu si care supara pana la final, nu prinde. Ideea "green" din film e buna, nu zic, si incercarea disperata de a obtine fericirea, linistea fizica si spirituala e ok, dar tot contextul in care a fost pus destinul eroului scartaie. Si ala ma supara. Daca ar fi sa judec doar povestea de dragoste cu final fericit (cum altfel), sau doar intamplarile prin care trece eroul si minunea de a putea merge din nou poate ca ar fi alta treaba. Filmul ca un tot unitar nu prea reuseste atat de multe pe cat ar fi trebuit. Multe personaje tipice si intamplari destul de tipice sunt, din fericire, puse intr-o lume atipica. Macar atat.
N-am zis ca ar fi vina filmului ca sunt execrabile conditiile IMAX-ului romanesc; nici n-ar avea cum sa fie vina filmlui. Doar faceam o observatie obvious.
De impresionat, m-a impresionat, no problem there. Ce a daunat filmului nu a fost gandirea mea prejudecata si limitata, ci toata agitatia in jurul lui care n-a reusit decat sa creeze o imagine mult mai pompoasa(decat este) si sa ma faca (pe mine cel putin) sa ma astept la ceva cu totul WOW. Deci bazele perfecte pentru o asteptare iluzorie. Nu zic dezamagire, ca n-am fost cu adevarat dezamagita, doar ca nu mi s-a indeplinit asteptarea.
Filmul e foarte fain si acum te rog sa acorzi 3D-ului credit, ca a fost jos palaria. Oricat de fascinanta ar fi fost ideea filmului, sau oricat de profunda, tot degeaba fara 3D-ul awesome.